Kokakola in bonboni

  1. Naslov: Reakcija med kokakolo in različnimi vrstami bonbonov
  2. Cilj: Predstaviti kako vrsta bonbona vpliva na potek reakcije.
  3. Seznam potrebščin: Potrebujemo tri plastenke kokakole, bonbone Mentos, bonbone Halls in bonbone Orbit.
  4. Navodila za delo: V prvo plastenko damo en bonbon Mentos ter opazujemo reakcijo. Nato isti postopek ponovimo še z drugima dvema plastenkama in bonboni Halls ter Orbit.
  5. Varnostni ukrepi: Pri izvedbi poskusa potrebujemo zaščitno oblačilo z dolgimi rokavi ter zaščitna očala.
  6. Opažanja: Pri poskusu sva opazila, da na potek reakcije vpliva hrapavost bonbonov. Bolj kot so bonboni hrapavi bolj se kokakola peni. Pri poskusu je tudi potekla reakcija, ki je ogljikov dioksid raztopljen v vodi spremenila v ogljikov dioksid v plinastem stanju:

CO2(aq) -> CO2(g)

       potekla je pa še ena kemijska reakcija, pri kateri se je pa kokakoli povišal pH                        

        H2O(l) + CO2(aq) -> H2CO3 (aq)

 

  1. Zaključek: Poskus dobro prikazuje reakcijo med kokakolo in različnimi bonboni, ter kaže, da je zelo zabavno in lahko izvedljivo.

 

Viri: CapCut | All-in-one video editor & graphic design tool driven by AI (Dostopno: 1. 6. 2024)

(Visited 5 times, 1 visits today)
Dostopnost