GLOBE Estonia Learning Expedition 2023

Skupina šestih dijakov in dveh spremljevalcev iz SŠ Domžale se je med 7. in 10. avgustom 2023 udeležila Učne odprave GLOBE Estonija 2023 – GLE 2023.

Letošnja odprava je prvič potekala v urbanem okolju in predstavila načine zbiranja podatkov GLOBE v mestih ali drugih naseljenih območjih. Glavni poudarek je bil na mikroklimi, pokrovnosti površja in reki Emajõgi. Predstavljena je bila tudi nova tema – mikroplastika v vodnih telesih.

GLE 2023 je organizirala GLOBE Estonia skupaj z gimnazijo Miina Härma in v sodelovanju z mestom Tartu in veleposlaništvom Združenih držav v Talinu.

Več o dogodku >>

Na pot smo se odpravili že v soboto, 5. 8. 2023. Z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana smo najprej poleteli proti Varšavi, potem pa naprej proti Talinu.

V nedeljo dopoldan smo si najprej ogledali mesto Talin – z vrtečega kolesa Skywheel in peš po starem mestem jedru. Popoldan smo se z avtobusom Lux-uzno odpeljali proti mestu Tartu.

Dogodek GLOBE Estonia Learning Expedition 2023 se je začel z otvoritvijo v ponedeljek, 7. 8. 2023. Po uvodnih pozdravih gostiteljev (ameriški ambasador v Estoniji, estonska ministrica za izobraževanje, predstavnik mesta Tartu, direktor programa GLOBE, ravnateljica šole Miina Härma Gymnasium …) so organizatorji razvili zastavo GLOBE odprave. Sledilo je skupinsko slikanje.

Po kosilu smo se razdelili v skupine in “razbijali led” (se spoznavali med sabo).

Učni del odprave so predstavljale učne delavnice (Learning session 1-4) in znanstveno predavanje o mikroplastiki v vodah.

Na delavnicah smo v ponedeljek popoldne in torek dopoldne spoznavali štiri področja: atmosfero, biosfero, hidrosfero in pedosfero. Inštruktorji so nam predstavili protokole za meritve, ki se najpogosteje izvajajo v teh sferah.

ATMOSFERA

BIOSFERA

HIDROSFERA

PEDOSFERA

V ponedeljek zvečer smo na kulturnem večeru na stojnici predstavili Slovenijo in sodelujoče šole: OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ ob Rinži Kočevje in SŠ Domžale. Z veseljem smo opazovali veliko zanimanje sodelujočih za našo stojnico.

Dodatno popestritev programa je predstavljala učna lekcija estonskega plesa. 🙂

V torek, 8. 8. 2023, smo se z inštruktorji pripravljali na odpravo. Po skupinah smo odšli na teren in za izbrano sfero izvedli ustrezne meritve. Uspeli smo si tudi ogledati vsaj del mesta Tartu in končno dočakali testenine (poleg riža in krompirja …).

V sredo, 9. 8. 2023, je sledila priprava predstavitev našega dela – oblikovali smo raziskovalna vprašanja in hipoteze, ustrezno uporabili in predstavili zbrane podatke merjenj in preverili postavljene hipoteze.

Po napornem znanstveno-raziskovalnem delu smo se lahko sprostili na GLOBE igrah. Izmeriti smo morali snov z najnižjim in najvišjim pH; najnižjo in najvišjo temperaturo; z zanimivimi pripomočki (vrvice, lopata, lastne noge …) določiti višino droga, dolžino ulice in ribe ter volumen hula-hup obroča; preko pantomime ugotoviti dane besede; s pomočjo poznavanja oblakov odpreti skrinjico v sobi pobega …

Po večerji je sledil gledališki večer, na katerem so skupine predstavile kratko igro/skeč na temo klimatskih sprememb v mestih, po katerih so bile imenovane (glavna mesta sodelujočih držav; udeleženci SŠ Domžale smo bili razdeljeni v skupine Talin, Praga, Mombai).

Zadnji dan, v četrtek, 9. 8. 2023, smo predstavili izsledke svojih raziskav. Vsako predstavitev so na kratko komentirali predstavniki GLOBE-a iz Amerike, Estonije in Češke.

Sledil je kviz na temo GLOBE-a in pregled rezultatov meritev atmosfere – od ponedeljka do vključno srede smo jih šole izvajale vsako uro.

Odprava se je zaključila z zaključno ceremonijo, zvitjem zastave in torto.

Verjamem, da lahko v imenu vseh udeležencev SŠ Domžale, dijakov in spremljevalcev, rečem, da smo se vrnili bogatejši – nova znanja in izkušnje bomo lahko uporabili pri svojem delu doma in tako poskusili vplivati na lokalno in širše okolje ter našo Zemljo.

Alenka Lenarčič

Avtorji slik: L. Javoršek, A. Lenarčič, J. Mlakar, B. Pekolj, M. Rankl, Riin Varton iz Estonije, Vizbulite iz Latvije

(Visited 160 times, 1 visits today)
Dostopnost