Jajce in alkoholni kis

Cilj eksperimenta je prikazati vpliv kisline na jajce in jajčno lupino

Seznam laboratorijskega inventarja, pripomočkov in kemikalij:

Alkoholni kis, jajce
Manjša posoda ali kozarec

Navodila za delo:

  1. Jajce položimo v kozarec in dodamo alkoholni kis.
  2. Za potek reakcije je potreben čas, zato moramo počakati 24 ur.

Varnostni ukrepi: Za eksperiment ni potrebno imeti zaščitne opreme, saj ni nevaren in ne vsebuje nevarnih snovi za nas ali okolico.

Opažanja, interpretacija rezultatov, sklepi: Kislina v kisu začne razjedati apnenec, ki je občutljiv na kisline. Pri tem se apnenec počasi topi in tako rumenjak in beljak v prvotni obliki drži samo membrana, ki omogoča, da se jajce ne razlije. Ker je membrana izjemno močna imamo občutek, da je postalo jajce prožno in se odbija

Enačba:

2CH3COOH + CaCO3 –> (CH3COO)2Ca + CO2+ H2O

 

Zaključek in komentar: Eksperiment je bil zabaven, vendar je potreboval veliko časa za reakcijo.

 

Viri:

Knjižni viri: Smrdu, Andrej. Snov in spremembe 1. Učbenik za kemijo v 1. letniku gimnazije. Ljubljana, 2008.

https://www.youtube.com/watch?v=UKCKwvmLhwo

(Visited 31 times, 1 visits today)
Dostopnost