20-21-ČRNA KAČA

  1. Naslov eksperimenta: Črna kača/reakcija med sladkorjem in žveplovo kislino
  2. Cilj eksperimenta: Sladkorju s pomočjo žveplove kisline odvzeti vodo, pri čimer bo nastal ogljik v trdnem agregatnem stanju.
  3. Seznam pripomočkov: 250ml čaša, steklena palčka, sladkor, žveplova kislina
  4. Postopek izvedbe: V čašo najprej nasujemo sladkor, nato pa ga prelijemo z žveplovo kislino in zmes dobro premešamo
  5. Varnostni ukrepi: Pri poskusu nosimo zaščitna očala, zaščitne rokavice in haljo, saj je žveplova kislina zelo jedka.
  6. Opažanja: Ko sladkor in žveplovo kislino zmešamo, sladkor potemni in postane bolj gost. Opazimo, da se je čaša močno segrela (reakcija je eksotermna, zato se pri njej sprosti energija v obliki toplote). Po približno eni minuti se na vrhu zmesi začnejo pojavljati mehurčki, začne se sproščati tudi dim (vodna para in žveplov dioksid). Iz čaše se začne dvigati črna snov (oglje).

H2SO4 (l) + C12H22O11 (s) → 12C (s) + 11H2O (g) + SO2 (g)

  • Zaključek: Pri reakciji smo sladkorju odvzeli vodo, pri čimer je ostal ogljik v trdnem agregatnem stanju (oglje). Poskus je bil zanimiv in zelo preprost za izvedbo.
(Visited 136 times, 1 visits today)

Orodna vrstica za dostopnost