20-21-SRAMEŽLJIVA MEGLA

Cilj

Cilj eksperimenta je, da v plastenki izdelam meglo in jo iz plastenke preženem.

Potrebščine

Kemikalije:Inventar:
etanol (96 %)plastenka, lesena paličica, vžigalnik, papirček        

Opis dela

  1. V posodo vstavimo lepljivi listič in ga prižgemo. Tako nadaljujemo, dokler plastenke  ne napolnimo z dimom (opazimo meglo).
  2. Nalijemo 30 mL 96-odstotnega etanola.
  3. Steklenico dobro pretresemo, da etanol izhlapi. Da je izhlapevanje še hitrejše, jo lahko položimo vodoravno (površina, iz katere izhlapeva etanol, je tako večja).
  4. Vratu plastenke približamo daljšo gorečo trsko.
  5. Ker se hlapi etanola vnamejo takoj, je reakcija zelo burna (zato moramo biti pri izvedbi zelo previdni).

Varnost

Pri poskusu obvezno uporabimo plastenko. Steklenico bi namreč lahko razneslo zaradi velike količine plinov, ki nastanejo pri gorenju.

Pri poskusu je nujno potrebna tudi osnovna oprema (halja, očala, rokavice). Pri delu z gorečo trsko moramo biti pozorni, da ne uporabljamo rokavic

Razlaga poskusa
Etanol v prisotnosti kisika iz zraka zgori v ogljikov dioksid in vodno paro. Plamen etanola opazimo kot nesvetleč in modro rumen plamen.

Enačba reakcije:

 C2H5OH (g) + 3 O2 (g) → 2 CO2 (g) + 3 H2O (g)  

Pri reakciji se sprosti veliko toplote, reakcija je močno eksotermna, zato se etanol uporablja tudi kot gorivo. Opazimo, da megla izgine. To je zato, saj ob gorenju etanola v steklenici nastajata ogljikov dioksid in vodna para, ki sta težja od dima v steklenici, zato dim izpodrineta in megla izgine.

Zaključek in komentar

Eksperiment je bil zelo zabaven. Pri izvajanju sem porabil veliko plastenk, saj je toplota pri gorenju etanola le te poškodovala. Podoben problem sem opazil tudi pri uvajanju dima v plastenko.

Viri

Graunar, M., Podlipnik, M. in Mirnik, J. (2016). Kemija danes 2. Učbenik za kemijo v 9. razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Kral, P., Rentzsch, W. in Weissel, H. (1994). Preprosti kemijski poskusi za šolo in prosti čas. Ljubljana: DZS.

Orel M., Jernan M., Opaček T. (2016). Mehurčki kemijski poskusi (stran 37-38). Gimanzija Moste. Pridobljeno iz: https://gimoste.si/images/datoteke/Mehurcki_2016.pdf

Smrdu, A. (2013). Od molekule do makromolekule. Učbenik za kemijo v 9. razredu. Ljubljana: Jutro.

Ules, Ž., Veselko, T. in Ćučko, L. (2014). Pozor, metanol!

M. Orel (ur.), Kemijski poskusi Mehurčki (str. 64–65). Ljubljana: ST-ART.

(Visited 95 times, 1 visits today)
Dostopnost