20-21-POSKUS Z VROČIM LEDOM

Poročilo – Poskus z vročim ledom

Cilj eksperimenta: Dokaz nastanka nasičene raztopine natrijevega acetata in njenih kristalov, ki se zaradi kasnejšega stika spremeni v trdno stanje.

Seznam laboratorijskega inventarja, pripomočkov in kemikalij: Soda bikarbona (NaHCO₃), alkoholni kis (CH3COOH), večji lonec, krožnik, žlica in kozarec, hladilnik ali mrzla voda.

Navodila za delo: V posodo damo 3 žlice sode bikarbone in vlijemo pol litra alkoholnega kisa. Snovi reagirata in ko se soda bikarbona raztopi, raztopino zavremo in jo kuhamo dokler ne izhlapi 90% tekočine, na dnu posode pa se pojavijo kristali. Tekočino prelijemo v kozarec in jo ohladimo v mrzli vodi ali hladilniku. Kristale damo na krožnik, ohlajeno raztopino pa polivamo čez. Tekočina se strdi in reakcija je eksotermna, zato je nastani »kapnik« vroč.

Varnostni ukrepi: Predpasnik, speti lasje.

Opažanja: Tekočina se strdi in reakcija je eksotermna, zato je nastani kapnik vroč. Zaradi pravilnega ohlajanja vode ima hladna voda več soli, kot bi jo lahko imela pri tej temperaturi. Ravnovesje je nestabilno, zato se pri ulivanju tekočine na kristale kapljevina spremeni v trdno stanje.

Zaključek: Kljub temu, da je eksperiment izgledal zelo preprost, nama je uspelo šele v četrto. Predvidevava, da je razlog, da nama ni uspelo ta, da sva premalo časa ohlajali tekočino, ali pa sva jo predolgo vrele. Potem sva še enkrat ponovili eksperiment, in nama je končno uspelo.

Viri:

Knjižni viri: Smrdu, Andrej. Snov in spremembe 1. Učbenik za kemijo v 1. letniku gimnazije. Ljubljana, 2008.

Spletni viri:

https://www.zogiceinkravate.si/2018/05/poskus-vroci-led.html

(Visited 126 times, 2 visits today)
Dostopnost