Nevtralizacija kisa

Cilj ekspirimenta: v eksperimentu sva želeli pokazati, kako nevraliziramo kis. Po koncu poskusa sva dobili kis s CO2 mehurčki (gaziran kis).

Seznam pripomočkov:

večja posoda,plastenka, merilna čaša, merilni valj, tehtnica, manjša posodica, kozarec destilirane vode, 9% alkoholni kis, soda bikarbona, zaščitna očala in rokavice.

Postopek ekspirimenta:izvedba

– odmerimo 50 ml 9% alkolholnega kisa

– odmerimo 4,5 g sode bikarbone, ki jo raztopimo v 36 ml destilirane vode

– raztopljeno sodo bikarbono zlijemo v plastenko s kisom, ki jo moramo takoj zapreti, pri tem delu moramo biti zelo hitri saj je reakcija prav tako hitra; če je potrebno jo dodatno premešamo

– nazadnje odpremo plastenko, v kateri so vidni mehurčki CO2

– s podobnim postopkom izdelujejo tudi ostale gazirane pijače

Varnostni ukrepi: tista, ki je izvajala postopek, je imela nameščena zaščitna očala in rokavice, ter bila zelo previdna. Pri pripravi snovi in tehtanju sva bili v zaprtem prostoru, ko pa sva postopek izvajali, pa sva odšli na balkon.

Opažanja,interpretacija:

Potekala je reakcija med ocetno kislino in sodo bikarbono, pri katerem nastane natrijev acetat, voda in ogljikov dioksid.

Formula reakcije: CH3COOH+NaHCO3 –> CH3COONa+H2O+CO2

Zaključek: Pri odmeranju količin sva morali biti natančni, saj drugače reakcija ne poteka pravilno. Sam poskus ni bil zahteven, je pa povzročil neprijetne vonjave in sva se pravilno odločili, da sva ga izvajali zunaj. Saj nisva bili v laboratoriju, ki je namenjen poskusom.

 

VIRI:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Natrijev_acetat (14.5.2024)

– ustni

(Visited 25 times, 1 visits today)
Dostopnost