Faraonove kače

1. NASLOV: FARAONOVE KAČE

Gorenje etanola povzroči razpad sladkorja in sode bikarbone NaHCO3. Sladkor razpade v ogljik, ki ga nastali CO2 potem dvigne v obliko kač.

2. CILJ EKSPERIMENTA:

Cilj eksperimenta je pokazati, kako pri gorenju sladkorja nastaja ogljik, ki se zaradi sproščenega ogljikovega dioksida iz natrijevega hidrogenkarbonata napne.

3. SEZNAM LABORATORIJSKEGA INVENTARJA IN PRIPOMOČKOV:

  • Kovinski pladenj
  • Posoda s peskom
  • Etanol (C2H5OH) 5 ml
  • Sladkor v prahu 40g
  • Soda bikarbona (NaCHO3) 10g
  • 3 čaše
  • Tehtnica
  • Vžigalice + trska
  • kapalka

4. NAVODILO ZA DELO:

Na pladenj damo pesek. V sredino stresemo mešanico ki vsebuje NaHCO3 in sladkor v prahu. Pesek okoli mešanice prepojimo z najmanj  5 ml etanola in ga prižgemo. Po zgoretju alkohola prične mešanica pri odgovarjajoči  temperaturi črneti, se napihovat in se dvigat, kot iz vulkanskega vrha črna porozna masa, podobna kači, ki je v idealnih pogojih lahko dolga do 1 m.

5. VARNOSTNI UKREPI:

  • Pesek okoli mešanice za preprečitev neželjenega širjenja ognja
  • Dodajanje etanola s kapalko da se ne predozira
  • Kovinski pladenj za preprečitev vžiga okolice
  • Posoda z vodo, za primer gašenja
  • Nadzor staršev
  • Večje vžigalice ali trska za prižig

6. OPAŽANJA IN RAZLAGA:

Gorenje etanola povzroči razpad NaHCO3 in sladkorja. Sladkor poogleni, med tem pa nastajata ogljik (C) in ogljikov dioksid (CO2 ). Ogljikov dioksid povzroči, da se kače dvignejo. Plini, ki nastanejo pri segretju NaHCO3, tvorijo z raztaljenim sladkorjem zelo voluminozno peno. Končno zgori del sladkorja do pooglenitve. Mešanica  iz razkrojene soli in oglja daje penasto kačo.

V mojem primeru je nastala zgolj zelo kratka kača, vendar , da je eksperiment vseeno uspel.

 7. ZAKLJUČEK:

V poskusu smo uporabili sodo bikarbono ali natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3 ), sladkor in alkohol etanol ter opazovali medsebojne reakcije. Znano je, da je soda bikarbona sol, tvorjena iz natrija in hidrogenkarbonata. Izkazuje bazičen PH(okoli 9), zato zelo burno reagira s kislinami. Pri segrevanju razpade na natrijev karbonat (Na2 CO3 ), vodo ( H2 O) in ogljikov dioksid (CO2 ). Ker se uporablja za peko, sproščeni plin povzroči vzhajanje testa in rahlost peciv. Soda bikarbona je namreč glavna sestavina pecilnega praška.

Reakcija v mojem primeru ni bila zelo močna zato je tudi kača bila zelo majhna.

Vsekakor pa se je dalo videti kako se pena dvigne. Menim da je poskus kljub temu uspel.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Dostopnost